Διδάσκοντες

Τάσος Πάππας

Ο Τάσος Πάππας ήταν καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Κόνταλυ.

Άρχισε τις μουσικές του σπουδές με την μητέρα του και αποφοίτησε από την τάξη της Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, παίρνοντας δίπλωμα πιάνου με άριστα και Α’ βραβείο παμψηφεί.
Ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών Βορρά και του ιδρύματος «Τζίνα Μπαχάουερ», συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές κοντά στους V. Latrache και F. Wibaut, στη Royal Academy of Music στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε με τα διπλώματα «L.R.A.M.» (Δίπλωμα διδασκαλίας πιάνου), και «Performance Diploma with Merit». (Δίπλωμα Σολίστ με διάκριση). Βραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ιταλία, την Αγγλία και την Αμερική όπου τιμήθηκε με το βραβείο «Michael Radick Memorial Fund» που τον οδήγησε στο ντεμπούτο του στο «Carnegie Hall» της Νέας Υόρκης, τον Νοέμβριο το 1996, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Το «New York Concert Review Magazine», τον χαρακτηρίζει «Ειλικρινή μουσικό και αξιοθαύμαστο πιανίστα» (J. Goldsmith), ενώ οι εμφανίσεις του στο “Athenaeum Roman” στο Βουκουρέστι σχολιάστηκαν ως «το μουσικό γεγονός της χρονιάς». (P. Codreanu). Ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια απέσπασαν τα ρεσιτάλ που έδωσε στην Ισπανία. Η εφημερίδα (Diario de Pontevedra) σε άρθρο της με υπέρτιτλο «Δεξιοτεχνικό Ρεσιτάλ του πιανίστα Αναστασίου Πάππας» αναφέρει: «...Η εξαιρετικά λαμπερή και δεξιοτεχνική εμφάνισή του άφησε το κοινό άφωνο».

Έχει συμπράξει με την «Κρατική Ορχήστρα Αθηνών», την «Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής», την «Ορχήστρα των Χρωμάτων»,τους «Σολίστ της Πάτρας», την «Camerata Budapest», την «R.A.M. London Symphony Orchestra», την «George Enescu Philharmonic», την «Moldavia Philharmonic Cluj», την «Iash Philharmonic», την «Symfonieorkest Bellitoni», την «Orquestra do Norte» του Porto, την «London Sinfonietta», τους «London Soloists Chamber Orchestra» και την «Budapest Festival Orchestra». Ανάμεσα στους μαέστρους που έχει συνεργαστεί ξεχωρίζουν οι: Ivan Fischer, John Georgiades, Diego Masson, Paul Nadler, Saulius Sondeckis, Emil Simon, Alexandru Lascae, Adrian Sunshine, Steven Lipsitt, Αλέξανδρος Μυράτ, Θεόδωρος Αντωνίου. Έχοντας μόνιμη παρουσία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έχει παρουσιάσει κοντσέρτα του σύγχρονου πιανιστικού ρεπερτορίου αποσπώντας πάντα εξαιρετικές κριτικές. Για την ερμηνεία του στο κοντσέρτο του Khachaturian με την ορχήστρα των Χρωμάτων έγραψαν: «…Το περίφημο αυτό κοντσέρτο έδωσε την ευκαιρία στον ταλαντούχο νέο πιανίστα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΠΑΠΠΑ, να δείξει τις εκπληκτικές ικανότητές του στην ερμηνεία του τόσο στρυφνού και δαιδαλώδους έργου. Λίγοι σολίστ μπορούν να αντιμετωπίσουν με τέτοιο τρόπο τους σκληρούς ανέμους που διαχέονται και κτυπούν τα δάχτυλα του πιανίστα.» (Περσεύς Αθηναίος - Ελεύθερη Ώρα)

Αξίζει να αναφερθεί ότι πραγματοποίησε την πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής του κοντσέρτου του Alfred Schnittke με την Καμεράτα και γι’ αυτή τη συναυλία η Ελευθεροτυπία έγραψε: «Επιστρατεύοντας δίχως φειδώ κάθε τεχνικό τους εφόδιο και όλη τους την ευαισθησία, ο πιανίστας Αναστάσιος Πάππας και η Καμεράτα χάρισαν μια υποδειγματική ερμηνεία της οριακά πολυσυλλεκτικής και εσκεμμένα ζοφερής αυτής μουσικής».(Γιάννης Σβώλος). Έχει ηχογραφήσει για ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως, το Τρίτο πρόγραμμα στην Ελλάδα, τον W.Q.X.R. στη Νέα Υόρκη, τον Classic FM στο Λονδίνο καθώς και για την Ελληνική και Αμερικάνικη τηλεόραση. Η εμφάνισή του με την «Budapest Festival Orchestra» στο Μέγαρο ερμηνεύοντας το τρίτο κοντσέρτο το Μπάρτοκ σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έλαβε εξαιρετικές κριτικές. «…ο πιανίστας πρόσφερε ένα συναρπαστικό παίξιμο με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ακαριαία αντανακλαστικά και άριστα χρονισμένες κορυφώσεις.» (Γιάννης Σβώλος – Ελευθεροτυπία). «…Τα επίκτητα χαρίσματα του σολίστ (ρέουσα δεξιοτεχνία, ιριδίζουσα ηχητική, έμφυτη μουσικότητα, λεπτομέρειες φραζαρίσματος, αναπνοών, παύσεων και χρωματισμών, πρόδιδαν την ύπαρξη ενός ελκυστικότατα προσωπικού οράματος.» (Γιώργος Λεωτσάκος).