Διδάσκοντες

Φίλιππος Τσαλαχούρης

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης είναι καθηγητής σύνθεσης & ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Κόνταλυ. Επίσης διδάσκει μουσική για το θέατρο & τον κινηματογράφο καθώς και τα γενικά θεωρητικά μαθήματα: ιστορία μουσικής, μορφολογία, μορφολογική ανάλυση, οργανογνωσία και ενορχήστρωση. Από το 2010 διδάσκει και το μάθημα της μελοδραματικής!

Είναι επίτιμος απόφοιτος του Ωδείου Κόνταλυ (πτυχίο φυγής και δίπλωμα σύνθεσης) .

Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1969, στην πόλη Καμίνα του Κονγκό όπου εργάζονταν προσωρινά οι γονείς του. Μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην Αθήνα.

Σπούδασε φλάουτο (τάξη Ν. Δεπούντη) και ανώτερα θεωρητικά (Αρμονία με τον Ν. Νευράκη, Αντίστιξη & Φούγκα με τον Δ. Δραγατάκη) στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία της κ. Καλομοίρη και των δασκάλων του, ενώ τα πτυχία του συνοδεύονται από διακρίσεις και χρηματικά βραβεία. Του απονεμήθηκε το Δίπλωμα της Σύνθεσης από το Ωδείο Κόνταλυ. Παρακολούθησε Διεθνή Σεμινάρια Kodály στην Ουγγαρία. Η επαφή με την μεγάλη Ουγγρική μουσική παράδοση υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωσή του.

Είναι ένας από τους πολυγραφότερους και πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν οι 4 Συμφωνίες, οι μονόπρακτες όπερες Το Όνειρο του Σατνή, Πούσκιν και Απιστία ή το Χάρτινο Φεγγάρι, το Κοντσερτίνο για βιόλα, το Κοντσερτίνο για κοντραμπάσο, το Κοντσέρτο για πιάνο, το Κοντσέρτο για φλάουτο, το Κοντσέρτο για βιολί και γυναικεία χορωδία, η ελεγεία «Σμύρνη, η πόλη που ταξίδευε στον ουρανό» για βιολί και ορχήστρα, Αλέξινατς για έγχορδα, οι τρεις Λειτουργίες, η καντάτα Cerigo, η Σονάτα για βιολί & πιάνο, το μπαλέτο Τα κόκκινα παπούτσια, ο Εγωιστής γίγαντας, τα τρία Κουαρτέτα εγχόρδων, το χορωδιακό Η Γάτα και το φεγγάρι, Οι δυο Ραβίνοι κ.ά.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουρουγουάη, την Ιταλία, την Τουρκία και τη Γερμανία από συγκροτήματα όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Καμεράτα, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Συμφωνική ορχήστρα του Πάζαρτζικ, Φιλαρμονική «Μιχαήλ Ζόρα» του Bacau, οι Σολίστες της Πράγας, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το Κουαρτέτο του Εδιμβούργου, το Κουαρτέτο Πατρών, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, η Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Dokuz της Σμύρνης, οι Χορωδίες: Ραδιοφωνίας της Μόσχας, Ακαδημίας Λιστ Βουδαπέστης, Kodály του Ντέμπρετσεν, Erkel της Βουδαπέστης, το γυναικείο φωνητικό σύνολο Opus Femina, η Παιδική Χορωδία του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΑ, η Μικτή και η Παιδική Χορωδία Ωδείου Κόνταλυ κ.α.

Το 1999 η κ. Sarolta Kodály και η Διεθνής Εταιρεία Kodály του ανέθεσαν να συνθέσει ένα χορωδιακό στη μνήμη του Zoltán Kodály το οποίο παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στο Διεθνές Συμπόσιο Κόνταλυ του Κέτσκεμετ. Το 2002 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από το θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη, του ανέθεσε τη σύνθεση ενός έργου για μικρή ορχήστρα.

Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.α. συνθέτοντας μουσική για έργα των Ιονέσκο, Τσέχωφ, Μπέρνχαρντ, Στρίντμπεργκ, Ροντρίγκες, Αναγνωστάκη, Γκολντόνι, Καμπανέλλη, Παίητζ, Αρού, Κολτές, Ουίλιαμς, Γκάτζο, Λεοτιέ, Χορν, Σαίξπηρ, Ομπράιαν, Ίψεν, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Σοφοκλή, Μίλερ κ.α. Έχει εμφανιστεί στα φεστιβάλ Επιδαύρου, Εφέσου, Δωδώνης, Φιλίππων, στα Δημήτρια της Θεσσαλονίκης κ.α.

Θεωρεί ως Πανεπιστημιακές σπουδές του τη δεκαπενταετή θητεία του στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Η καλλιτεχνική του συνείδηση διαμορφώθηκε στο σκοτάδι, τις δοκιμές και τις παραστάσεις. Ανάμεσα στους δασκάλους του συγκαταλέγει με σεβασμό τους Γιώργο Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή.

Δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο (1990 - 1995) και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» (1991 - 2005). Διδάσκει στο Ωδείο Κόνταλυ από το 1992 στη Μαδριγάλειο Μουσική Σχολή στην Κόρινθο από το 2005 και στο Ωδείο Αθηνών από το 2004.

Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Κόνταλυ.
Εξελέγη τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το Μάιο του 1997.
Τo καλοκαίρι του 2008 συμμετείχε ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο Διεθνή Διαγωνισμό Béla Bartók στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας.
Τον Δεκέμβριο του 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Παπαϊωάννου της Ακαδημίας Αθηνών.

Ιστοσελίδα διδάσκοντα: www.tsalahouris.net/