Διδάσκοντες

Λορέντα Ράμου

Η Λορέντα Ράμου είναι συνεργάτις στο τμήμα Πιάνου του Ωδείου Κόνταλυ, διακεκριμένη σολίστ του πιάνου, μουσικολόγος και μουσική παιδαγωγός.

Το ρεπερτόριο της Λορέντας Ράμου εκτείνεται από την κλασική εποχή μέχρι τον 21οαι., με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα Ελλήνων συνθετών. Τα ρεσιτάλ της χαρακτηρίζονται από πρωτότυπη θεματολογία με εικαστική, ποιητική ή θεατρική διάσταση. Έχει δώσει συναυλίες στην αίθουσα Concertgebouw (Άμστερνταμ), τη Cité de la Musique και το Hôtel des Invalides (Παρίσι), το TSAI Performance Center (Βοστώνη), το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, και έχει κάνει περιοδείες σε πόλεις των ΗΠΑ και της Χιλής, όπου εμφανίστηκε ως επίσημη εκπρόσωπος της Ελλάδας στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.  Η κριτική έχει επαινέσει την «μεγάλη δημιουργικότητα» και την «ιδιαίτερα ουσιώδη συμβολή» της στην ελληνική μουσική σκηνή, όπως επίσης και το παίξιμό της: «γεμάτο ζωντάνια» (Gramophone), «θαυμαστό» (International Record Review), «με αυθεντική ενέργεια και κύρος» (American Record Guide).

Σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της είναι η προβολή και ηχογράφηση ιστορικών έργων του ελληνικού ρεπερτορίου σε πρώτες εκτελέσεις: τα έργα μπαλέτου για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα (ΒΙS) έλαβαν το αστέρι «Recommended recording» του περιοδικού Gramophone και τα πιανιστικά άπαντα του Δημήτρη Δραγατάκη (NAXOS) συνοδεύτηκαν από την επιμέλεια της κριτικής τους έκδοσης (Νάκας). H ηχογράφησή της στην ECM με έργα της Κωνσταντίας Γουρζή, όπου εμφανίζεται ως σολίστ και συμπράττει επίσης με το Ensemble Coriolis, έλαβε εξαιρετικές κριτικές από το διεθνή μουσικό τύπο.  H δισκογραφία της συμπληρώνεται με έργα μουσικής δωματίου των Ν. Σκαλκώτα και Γιάννη Κυριακίδη (Spektral), του Γιάννη Ιωαννίδη (Μουσική Εταιρεία Αθηνών – 2 CD) και έργα για σόλο πιάνο των Μανώλη Μανουσάκη (Νάκας), Ιωσήφ Βαλέτ (Irida) και Δημήτρη Ανδρικόπουλου (Furtadas).  Συμμετέχει σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια παρουσιάζοντας έρευνες της γύρω από ελληνικά έργα, ενώ έλαβε summa cum laude τον διδακτορικό της τίτλο από το Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με ρεσιτάλ και διατριβή για τα πιανιστικά έργα του Νίκου Σκαλκώτα.

Το ενδιαφέρον της για τη μουσική του 20ου και 21ου αιώνα την ώθησε να γίνει συνιδρύτρια και μέλος του συνόλου Παλμός (Ελλάδα / Ολλανδία), με πολυάριθμες πρεμιέρες νέων έργων στο ενεργητικό της, καθώς και να συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Mαζί με τον Γάλλο συγγραφέα Pascal Quignard (Όλα τα πρωινά του κόσμου) πραγματοποίησε σειρά αφηγήσεων / ρεσιτάλ στη Γαλλία, το Μαρόκο και την Ελλάδα. Έκανε εκτελέσεις έργων των Maurice Ohana, George Crumb, Frederic Rzewski και Mauricio Kagel υπό την επίβλεψή τους. Διδάσκει το ετήσιο σεμινάριο «Το πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα» στο Ωδείο Αθηνών. Ως project manager παρακολουθεί το μουσικό πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και είναι υπεύθυνη της ετήσιας σειράς συναυλιών «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού», η οποία φέρνει τους φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου σε επαφή με τη σύγχρονη μουσική.

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, το Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, το City University και τo Guildhall School του Λονδίνου, καθώς και το New England Conservatory της Βοστώνης. Μελέτησε κοντά στους Τώνη Γεωργίου, Claude Helffer, Marie-Françoise Bucquet, Denis Pascal και Steve Drury ενώ συμμετείχε σε σεμινάρια με τους Pierre-Laurent Aimard, Pierre Boulez, μέλη του Ensemble Intercontemporain και τους πιανίστες Jean-Claude Pennetier, Catherine Collard, Georges Pludermacher, Dimitri Bashkirov.  Οι σπουδές και οι δραστηριότητές της έχουν υποστηριχθεί από την Ακαδημία Αθηνών, τη Γαλλική κυβέρνηση και το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, το Βρετανικό Συμβούλιο, τα ιδρύματα Fulbright, Meyer και Λεβέντη, καθώς και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.