Διδάσκοντες

Δημήτρης Τηλιακός

Ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός διδάσκει σεμινάρια όπερας στο Ωδείο Κόνταλυ.

 

Γεννήθηκε στη Ρόδο. Μελέτησε αρχικά βιόλα και στη συνέχεια τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum, πλάι στον Κώστα Πασχάλη.
Με διετή υποτροφία του Ιδρύματος "Μαρία Κάλλας" συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία για τη Μουσική και το Θέατρο του Μονάχου, στην τάξη της Δάφνης Ευαγγελάτου και αποφοίτησε με Δίπλωμα Master στην  Όπερα.

 

Το 1998 κερδίζει στο Μόναχο το Πρώτο Βραβείο στο Διαγωνισμό "Willi Domgraf-Fassbaender".

Το 1997 κάνει το ντεμπούτο του ως σολίστ τραγουδώντας το ρόλο του Conte Almaviva (Le Nozze di Figaro) στο Prinzregententheater του Μονάχου σε σκηνοθεσία Claus Guth και αμέσως μετά υπογράφει συμβόλαιο με την Κρατική Όπερα της Νυρεμβέργης. Στα επτά επόμενα χρόνια μόνιμης συνεργασίας με το θέατρο αυτό, τραγουδάει τους πιο σημαντικούς ρόλους του ρεπερτορίου του, ανάμεσα στους οποίους και οι: Guglielmo (Così fan tutte), Sprecher και Papageno (Die Zauberflöte), Harlekin (Ariadne auf Naxos), Don Fernando (Fidelio), Dandini (La Cenerentola), Belcore (L’ Elisir d’ Amore), Enrico (Lucia di Lammermoor), Giorgio Germont (La Traviata), Posa (Don Carlo), Conte di Luna (Il Trovatore), Escamillo (Carmen), Marcello (La Bohème), Sharpless (Madama Butterfly), Albert (Werther), Oreste (Iphigénie en Tauride) κ.α.

 

Από το 2004 εμφανίζεται ως ελεύθερος καλλιτέχνης στα σημαντικότερα θέατρα και αίθουσες συναυλιών του κόσμου οπως: το Κρατικό Θέατρο της Καρλσρούης (Le Nozze di Figaro), το Κρατικό Θέατρο του Σάαρλαντ (Il Trovatore), την Όπερα του Λιούμπεκ (I Vespri Siciliani), την Μπιενάλε του Μονάχου για το Σύγχρονο Μουσικό Θέατρο, την Όπερα της Βέρνης (Carmen), Sala Sao Paulo, Όπερα της Βαρσοβίας (Otello,Carmen), Herkules Saal, London Royal Opera House (Don Darlos), Opera National de Paris (Don Carlo, Macbeth), Αίθουσα Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας (Boheme), Teatro La Fenice της Βενετίας (Manon Lescaut), Όπερα του Monte Carlo (Boheme) κ.ά.

Υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Myung-Whun Chung και πλάι στην Anna Tomowa-Sintow τραγούδησε το Δεκέμβριο του 2003 στην Εθνική Όπερα του Τόκιο και στο Suntory Hall την Ενάτη Συμφωνία του Beethoven.

 

Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με σημαντικούς τραγουδιστές, μαέστρους και σκηνοθέτες οπως Wolfgang Brendel, Francisco Araiza, Gabrielle Schnaudt, Bernd Weikl, Claus Guth, Hary Kupfer, C.Mielitz, G.Pilz, Charles Roubaud, Gian-Carlo del Monaco, Ferruccio Furlanetto, Violeta Urmana, James Moris, Rolando Villazon, Αγνή Μπάλτσα, Renata Scotto, Anna Tomowa Sintow, Antonio Pappano, Philipe Auguine, Marco Guidarini, Myung Whun-Chung, Θεοδωρος Κουρεντζης, Claus Guth, G.Pilz, David Aulden, Graham Vick, Dmitri Tscherniakov κ.ά

Το 2006, στο Innsbruck της Αυστρίας, ο Δημήτρης Τηλιακός ερμήνευσε για πρώτη φορά το Nabucco του Verdi.

 


Στην Ελλάδα συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή και έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως οι: Marcello (La Bohème), Escamillo (Carmen), Sharpless (Madama Butterfly) και Don Giovanni (από την ομώνυμη όπερα). Έχει επίσης συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τραγουδώντας το ρόλο του Κινησία από την όπερα Λυσιστράτη του Μ. Θεοδωράκη, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας το ρόλο του Sharpless (Μadama Butterfly), του Conte Almaviva (Le Nozze di Figaro), του Alfio (Cavalleria Rusticana), του Conte di Luna (Il Trovatore) και του Sir Riccardo Forth (I Puritani) και με το Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Ηχογράφησε για την εταιρεία Alpha την όπερα Dido and Aeneas σε μουσική διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή. Από την εταιρεία Bellair Clasic βιντεοσκοπήθηκε η ερμηνεία του στον ρόλο του Macbeth απο παράσταση της όπερας του Παρισιού, σε σκηνοθεσιία Dmitri Tscerniakov.

 

Ο Δημήτρης Τηλιακός εχει προσκληθεί να τραγουδήσει Boheme στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης τον Δεκέμβριο του 2010, Aida στην Όπερα της Κολωνιας τον Ιανουαριο του 2011, Macbeth στην Όπερα της Lille τον Μάιο του 2011 και στο Teatro Real της Μαδρίτηςτον Δεκεμβριο του 2012, και Trovatore στο Theatre de la Monnaie τον Ιουλιο του 2012.