τα νέα μας

Μουσική με Τεχνολογία

Καθηγητής: Ορέστης Τάνης

Από το έτος 2009 - 2010 λειτουργεί στο Ωδείο Κόνταλυ νέο τμήμα με αντικείμενο την Μουσική με Τεχνολογία, δηλαδή την μουσική πράξη με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, μία κατεύθυνση η οποία έχει αρχίσει ήδη να αποτελεί μέρος των σπουδών σε αρκετά Ωδεία της χώρας μας. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει επεκταθεί σε όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας και σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην μουσική, τόσο στην διαδικασία της δημιουργίας όσο και της επεξεργασίας του μουσικού έργου.

Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Μουσική με Τεχνολογία μπορεί να διαρκέσει έως δύο έτη. Κύριος άξονας του είναι το Εργαστήριο Μουσικής Τεχνολογίας, ένα τρίωρο εβδομαδιαίο ολιγομελές ομαδικό μάθημα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με σύγχρονη τεχνολογική υποδομή. Απευθύνεται τόσο στους τακτικούς σπουδαστές του Ωδείου, ως συμπληρωματική εκπαίδευση, όσο και σε νέους σπουδαστές, ως αυτόνομο πρόγραμμα σπουδών. Για τους μαθητές που παρακολουθούν αποκλειστικά το τμήμα αυτό, προτείνεται η συμμετοχή στα μαθήματα Θεωρίας, Σολφέζ - Ντικτέ, Μορφολογίας, Ιστορίας της Μουσικής και υποχρεωτικού Πιάνου τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο ασχολείται με την Μουσική Τεχνολογία όχι τόσο στην τεχνοκρατική της διάσταση, αλλά εστιάζοντας στην χρήση της σαν πολύτιμο σύντροφο και εργαλείο σε όλα τα στάδια της μουσικής δημιουργίας, από την σύλληψη μέχρι την εκτέλεση και την παραγωγή ενός μουσικού έργου. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην χρήση της τεχνολογίας για την δημιουργία και επεξεργασία μουσικής σε συνάρτηση με την εικόνα, τον χορό και το θέατρο. Αυτός είναι και ο λόγος που το Ωδείο Κόνταλυ επέλεξε ως καθηγητή της ευαίσθητης αυτής ειδικότητας έναν συνθέτη, τον Ορέστη Τάνη.