τα νέα μας

Hans Krasa 70 χρόνια από την δολοφονία του

70 χρόνια από την δολοφονία του Hans Krasa

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε...

Στις 14 Οκτωβρίου 1944, στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Terezín (Theresienstadt) στην κατεχόμενη Τσεχία (το οποίο λειτουργούσε ως "βιτρίνα" των Ναζί για τις επιθεωρήσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού), παίχτηκε η Παιδική Όπερα Brundibár του Hans Krása. Όλοι οι συμμετέχοντες, ενήλικες και παιδιά, ήταν εκτοπισμένοι Τσέχοι μουσικοί Εβραϊκής καταγωγής.

Κοντά στον συνθέτη Hans Krása ήταν οι συνάδελφοι του Viktor Ullmann και Pavel Haas. Όταν έσβησαν τα φώτα κι έφυγαν οι κάμερες και οι παρατηρητές, οι τρεις τους μαζί με δεκάδες άλλους συμπατριώτες τους μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz και τρεις μέρες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 1944 βρήκαν φρικτό θάνατο στους θαλάμους αερίων (http://wrti.org/post/remembering-three-composers-who-all-died-auschwitz-october-17-1944).

Η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodály υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Πατσέα, ηχογράφησε σε CD την όπερα αυτή πριν μερικά χρόνια μαζί με την Ορχήστρα Νέων της Νίνας Πατρικίδη. Το λιμπρέτο απέδωσε στα Ελληνικά η κιθαρίστρια και συγγραφέας Λέττα Βασιλείου, καθηγήτρια του Ωδείου Κodály.
Η Τέχνη μας ας στηρίζει την Μνήμη στον αγώνα ενάντια στην μισαλοδοξία, την βία και τον φασισμό.