τα νέα μας

Έφυγε η Δρ. Klára Kokas

Η Δρ. Klára Kokas, συνταξιούχος καθηγήτρια του Ινστιτούτου Kodály της Ακαδημίας Μουσικής F.Liszt, απεβίωσε την 7 Φεβρουαρίου 2010. Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου της άφησε τους μαθητές της, τους συναδέλφους της και εκατοντάδες των φοιτητών στην Ουγγαρία και στο εξωτερικό βαθύτατα συγκλονισμένους. Μεταξύ των θαυμαστών της ήταν τόσο ενήλικες και παιδιά, στους οποίους χάρισε αρκετές εκπληκτικές μουσικές εμπειρίες μέσα από την παιδαγωγική της, η οποία στηριζόταν στην κοινωνική ένταξη, την κατανόηση, την ανεκτικότητα και την ιδιαίτερη προσοχή.

Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τις ευχάριστες ανακαλύψεις που κάναμε μαζί της στον κόσμο των παιδιών και των κλασικών αριστουργημέτων. Η Klára Kokas ήταν μία Ουγγαρέζα μουσικοπαιδαγωγός που ενέπνεε, ένα θαυμάσιο άτομο με μια εξαιρετικά πρωτότυπη και δημιουργική νοητική δύναμη, η οποία ολοκλήρωσε ένα αξιόλογο επιστημονικό έργο ζωής που σχετίζεται με την μουσική παιδεία βασισμένη στις ιδέες του Kodály.

Οι αναμνήσεις που έχουμε από την υπέροχη, διερευνητική, προσεκτική και ακτινοβόλα ματιά και το όμορφο χαμόγελο της, δυναμωμένες από την εσωτερική της ειρήνη, την άφθονη αγάπη και την ατέλειωτη αισιοδοξία της, ποτέ δεν θα σβήσουν. Θα τη θυμόμαστε όπως την είδαμε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες στη Μουσική Ακαδημία, τη νεανική και αποφασιστική θεία Κλάρι, η επιθυμία της οποίας να δημιουργήσει κάτι νέο ξανά και ξανά ποτέ δεν φαινόταν να σταματά. Θα τη θυμηθμόμαστε επίσης να μας βοηθά να βυθιστούμε στον κόσμο του ατελείωτης ευτυχίας που επιτεύχθηκε μέσω της μουσικής, μέσω της ελευθερίας και της πνευματικής παρουσίας της.

Μας αποκάλυψε το μυστικό: Η μουσική που αγγίζει τα βάθη της ψυχής και μας αποκαλύπτει το υπερβατικό κόσμο δεν μπορεί να προσεγγιστεί μέσω της οδού των ξερών επιστημονικών και τεχνικών όρων, αλλά μόνο με γνήσια πνευματικότητα και έμπνευση.

Θα φυλάμε τη μνήμη της για πάντα σαν θησαυρό.

Dr. László Norbert Nemes, διευθυντής του Ουγγρικού Ινστιτούτου Kodály