σεμινάρια

2010-03: Péter Nagy & Rita Wagner: Σεμινάρια Πιάνου

MASTER COURSE ΠΙΑΝΟΥ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΙΑΝΟΥ
με τους διάσημους σολίστες και καθηγητές της Ακαδημίας Λιστ της Βουδαπέστης
Péter Nagy και Rita Wagner
27 - 29 Μαρτίου 2010
**************************************************************************************************
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΜΑΤΩΝ
Σάββατο: πρωί 10 - 2 & απόγευμα 3 -6
Κυριακή: πρωί 11 - 2 & απόγευμα 3 -6
Δευτέρα: πρωί 10 - 2 & απόγευμα 3 -6
**************************************************************************************************

Το Ωδείο Κόνταλυ είναι συνδεδεμένο με το Μουσικοπαιδαγωγικό Ινστιτούτο Kodály της Ουγγαρίας από το 1990.
Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, η συνεργασίας μας διευρύνεται και με το «μητρικό» Ουγγρικό Κρατικό
Πανεπιστήμιο Μουσικής Ferenc Liszt Βουδαπέστης.

Το Σάββατο του Λαζάρου, την Κυριακή των Βαΐων και την Μεγάλη Δευτέρα 27, 28 & 29 Μαρτίου 2010 αντίστοιχα θα βρίσκονται στο Ωδείο Κόνταλυ δυο διάσημοι Ούγγροι Πιανίστες, ο Péter Nagy και η Rita Wagner, πρόεδρος και καθηγήτρια αντίστοιχα του Τμήματος Πιάνου του Πανεπιστημίου F. Liszt. Ο κ. Νάγκυ είναι ιδιαιτέρως γνωστός στην πατρίδα μας καθώς έχει δώσει περισσότερες από 60 συναυλίες, συνοδεύοντας συνήθως τον Λεωνίδα Καβάκο, με τον οποίο συνεργάζεται στενά τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό είναι το τρίτο σεμινάριο το οποίο διδάσκει στο Ωδείο μας.

Κατά την διάρκεια του τριήμερου σεμιναρίου, οι διακεκριμένοι αυτοί σολίστες και καθηγητές θα ακούσουν και θα διδάξουν σπουδαστές και καθηγητές Πιάνου, πιανίστες και συγκροτήματα μουσικής δωματίου. Η κυρία Βάγκνερ επιπλέον θα παρουσιάσει συμπεράσματα από τις αναζητήσεις των Ούγγρων Καθηγητών Πιάνου σχετικά με την Παιδαγωγική του οργάνου!

Α. Όσοι σπουδαστές από επίπεδο Αρχαρίου και άνω το επιθυμούν, μπορούν να έχουν ένα ΗΜΙΩΡΟ μάθημα παρουσία του καθηγητή τους με την καθηγήτρια κυρία Rita Wagner, συντονίστρια του προγράμματος Παιδαγωγικής Πιάνου του Πανεπιστημίου F. Liszt ή με τον καθηγητή κύριο Péter Nagy.

Β. Πιανίστες, απόφοιτοι και σπουδαστές (από επίπεδο Μέσης και άνω) μπορούν να έχουν
ένα ΩΡΙΑΙΟ σεμιναριακό μάθημα (MASTER COURSE) με τον καθηγητή κύριο Péter Nagy.

Γ. Όλοι όσοι λάβουν ενεργά μέρος και οι καθηγητές που παρουσιάσουν ΔΥΟ τουλάχιστον ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ τους μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα μαθήματα του τριημέρου ως ακροατές χωρίς επιπλέον κόστος.
Για άλλους ακροατές πλέον των περιπτώσεων αυτών υπάρχει κόστος συμμετοχής ημερήσιο ή τριήμερο.

Δ. Σύνολα Μουσικής Δωματίου μπορούν να έχουν ένα ΩΡΙΑΙΟ σεμιναριακό μάθημα (MASTER COURSE) με τον καθηγητή κύριο Péter Nagy.

Σε όλους τους συμμετέχοντες (& ακροατές) θα απονεμηθούν ανάλογες ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ.

Προνομιακές τιμές για τους σπουδαστές του Ωδείου Κόνταλυ
και για όσους εγγραφούν τον Φεβρουάριο

Πληροφορίες & Εγγραφές: .(JavaScript must be enabled to view this email address) ΤΗΛ: 210 6824940 ΤΗΛ+FAX: 210 6811708

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: TAR [tar.gr] ΙΕΜΑ [iema.gr] TRALALA [tralala.gr]

--------------------------------------------------------------------------------------

Ο Péter Nagy (Πέτερ Νάγκυ)
θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες της γενιάς του. Σπούδασε πιάνο στην Ακαδημία Μουσικής Φέρεντς Λιστ της Βουδαπέστης απ΄ όπου αποφοίτησε με τιμητική διάκριση το 1981. Πριν μερικά χρόνια έγινε διδάκτορας του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1971, σε ηλικία 11 ετών, κέρδισε το β΄ βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό στην Τσεχοσλοβακία ενώ το 1979 τιμήθηκε με το α΄ βραβείο στο διαγωνισμό πιάνου που διοργάνωσε η Ουγγρική Ραδιοφωνία. Η διεθνής σταδιοδρομία του άρχισε το 1977 με εμφανίσεις στη Φινλανδία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Γερμανία, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Αυστρία (Ζάλτσμπουργκ, 1979). Η επιτυχημένη εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Μεντόν το 1979 τον καθιέρωσε στη Γαλλία, όπου συμμετείχε σε σειρά μουσικών εκδηλώσεων, ενώ το 1980 διακρίθηκε στη Διεθνή Συνάντηση για Νέους Καλλιτέχνες στο Μπορντώ και τη Μπρατισλάβα. Ακολούθησαν προσκλήσεις και περιοδείες σε Αυστραλία, Ιαπωνία, Φινλανδία, Αμερική, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα κ.α. Ο Πέτερ Νάγκυ έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Ουγγαρίας, την Κρατική Ορχήστρα της Ουγγρικής Ραδιοφωνίας, τη Φιλαρμονική του Ελσίνκι, την Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική του Τόκιο και τη Συμφωνική Ορχήστρα Γιομούρι. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε γνωστά διεθνή φεστιβάλ. Συνεργάζεται τακτικά με τον Λεωνίδα Καβάκο με τον οποίο έχει εμφανιστεί σε περιοδείες στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Σκανδιναβία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα. Είναι Πρόεδρος του Τμήματος Πιάνου του Πανεπιστημίου Μουσικής «Φ. Λιστ» της Βουδαπέστης, επισκέπτης καθηγητής στις Ακαδημίες Μουσικής Βαϊμάρης και Στουτγάρδης. Είναι επιβλέπων του τμήματος πιάνου του Ωδείου Κόνταλυ.

Η Rita Wagner (Ρίτα Βάγκνερ)
γεννήθηκε στην Ουγγαρία και σπούδασε πιάνο στην Ακαδημία Μουσικής Φέρεντς Λιστ της Βουδαπέστης απ΄ όπου αποφοίτησε με ειδίκευση στο πιάνο και στη μουσική παιδαγωγική. Επί 15 χρόνια δίδαξε πιάνο στην Μέση Επαγγελματική Σχολή Μουσικής Béla Bartók της Βουδαπέστης. Από το 1982 είναι καθηγήτρια πιάνου και μουσικής δωματίου στην Ακαδημία Φ. Λιστ. Έχει αφοσιωθεί στη διδασκαλία του Πιάνου και την Παιδαγωγική έρευνα. Συχνά καλείται να δώσει μαθήματα, διαλέξεις στην Ουγγαρία, σε πολλές πόλεις της Ισπανίας & στη Γερμανία.
«Η ικανότητα της στο να καθιστά κατανοητό το πνεύμα της μουσικής με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο είναι συγκλονιστική. Μπορεί να βοηθήσει με αξιοθαύμαστη υπομονή τους φοιτητές της να ανακαλύψουν την ουσία της μουσικής και να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για την ερμηνεία των προθέσεων τους με φυσικό τρόπο.»


ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ


Τα Σεμινάρια Πιάνου του Péter Nagy & της Rita Wagner στο Ωδείο Κόνταλυ ξεκίνησαν φανταστικά και συνεχίζονται μέσα σε κλίμα μέθεξης και ενθουσιασμού! Οι δύο Ούγγροι πιανίστες παίζουν εξαιρετικά. Φέρουν στην πλάτη τους την μεγάλη πιανιστική παράδοση που ξεκίνησε στη Βουδαπέστη με τον Λιστ. Ταυτόχρονα είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τις σύγχρονες «στυλιστικές απόψεις» και «ερμηνευτικές πρακτικές» που κυκλοφορούν στον κόσμο. Ο καλύτερος συνδυασμός!

Είναι έτοιμοι ανα πάσα στιγμή να κάνουν τη σωστή παρατήρηση για το συγκεκριμένο μουσικό έργο, στον συγκεκριμένο μαθητή, την συγκεκριμένη στιγμή: αυτό δεν κάνει τελικά το Μεγάλο Δάσκαλο; Είναι δε φοβερό πως οι μαθητές αντιδρούν αμέσως στις υποδείξεις τους και, με ένα μαγικό τρόπο, αντιλαμβάνονται και βελτιώνονται!

Ο Péter Nagy είναι πάντα ένας μεγάλος πιανίστας, αλλά είχε κάτι από το απόκοσμο του μεγάλου σολίστα, που "τα έχει δει όλα" (και τα έχει παίξει όλα). Επικοινωνιακός ήταν πάντοτε. Τα τελευταία όμως χρόνια, μετά το διδακτορικό του και τις διδακτικές (και διοικητικές) ευθύνες που ανέλαβε, αποκάλυψε και μια σημαντική παιδαγωγική ικανότητα και ευαισθησία. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ταλέντα του είναι ο ιδανικός δάσκαλος για Master Course!

Η Rita Wagner είναι μια γλυκιά, ολοζώντανη ώριμη Κυρία. Σύντροφος στην ζωή του Δάσκαλου των Μεγάλων Πιανιστών Ferenc Rados, ομότιμη καθηγήτρια Πιάνου στην Ακαδημία Λιστ, συντονίζει εδώ και χρόνια τις «παιδαγωγικές αναζητήσεις» στον τομέα αυτό. Μας ενθουσίασε η παιδική της αμεσότητα, το αστείρευτο κέφι της, ο παιγνιώδης και συνάμα σοβαρός τόπος αντιμετώπισης των μικρών μαθητών που δίδαξε. Σήμερα Κυριακή των Βαϊων, στις 3 το απόγευμα, θα έχει μια εκτεταμένη «συζήτηση» με τους καθηγητές του Ωδείου Κόνταλυ και τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο με θέμα: «Υπάρχει Παιδαγωγική Πιάνου;»