εκδηλώσεις

Σταμάτης Παυλούς - Γιάννης Αερινιώτης: ΡΕΣΙΤΑΛ

Ο Σταμάτης Παυλούς, κόντρα τενόρος,
βραβευμένος απόφοιτος του Ωδείο Κόνταλυ - Kodály Conservatory (Greece)
και ο Γιάννης Αερινιώτης, πιάνο, καθηγητής του Ωδείου Kodály,
εμφανίζονται το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, στις 7:30 μ.μ.,
στην αίθουσα ATHENAEUM LA DIVINA (Αδριανού 3 Αθήνα)
παρουσιάζοντας τα "11 Γερμανικά τραγούδια" του Franz Liszt (1811-1886)
και τα «Νησιώτικα» του Benjamin Britten (1913-1976).
Να είμαστε εκεί!
 

###########################################################
 

Σάββατο 16 Ιανουαρίου, 19:30
Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum Αδριανού 3, Θησείο, Αθήνα.
Τηλ.: 210 321 19 87, 55 και 49 - Αίθουσα La Divina,
Τιμή εισιτηρίου € 10 - Φοιτητικό € 5

1 Γερμανικά τραγούδια του Franz Liszt (1811-1886)
και τα «νησιώτικα» του Benjamin Britten (1913-1976)

Σταμάτης Παυλούς, κόντρα τενόρος
Γιάννης Αερινιώτης, πιάνο


11 Γερμανικά τραγούδια του Franz Liszt (1811-1886)

Τα τραγούδια του Λίστ, από την αρχή ως το τέλος της ζωής του, φανερώνουν τις μουσικές του αναζητήσεις και τους πειραματισμούς με τις αρμονίες, με στόχο να φανταστεί το μέλλον της μουσικής. Τα Γερμανικά τραγούδια που έχουν επιλεγεί για το πρόγραμμα καλύπτουν πέντε δεκαετίες της ζωής του συνθέτη. Από τη δεκαετία του 1840 όταν ο Λίστ ήταν στην περίοδο της λαμπρής καριέρας ως νεαρός δεξιοτέχνης του πιάνου, μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, απογοητευμένος από τις απώλειες που βίωσε και τις δυσκολίες της ζωής. Φαίνεται πως κανένα ποίημα που μελοποίησε δεν είχε τελική εκδοχή και επανερχόταν σε αυτά τροποποιώντας τη σύνθεση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συνθέτη του 19ου αιώνα, με εξαίρεση ίσως τον Σούμπερτ. Με στίχους από απλά ανώνυμα τραγούδια ως την αριστοκρατία της Ευρωπαϊκής ποίησης των Γκαίτε και Χάινε, τα τραγούδια του Λίστ αποτελούν έργα εξαίρετης λεπτότητας, γοητείας και πολυπλοκότητας.

Τα «νησιώτικα» του Benjamin Britten (1913-1976)

Ο Βρετανός Μπρίτεν είχε αρχικά ενδοιασμούς να συνθέσει μουσική με θέματα από δημοτικά και εθνικά τραγούδια νιώθοντας αποστροφή όχι για τις μελωδίες, αλλά για το σωβινισμό που θεωρούσε ότι καλλιεργούσαν οι Εθνικές Μουσικές Σχολές όπως ονομάζεται αυτό το κύμα του 20ου αιώνα. Η νοσταλγία όμως για την πατρίδα του κατά τη μακροχρόνια παραμονή στις Η.Π.Α. τον ώθησε να συνθέσει τα πρώτα τραγούδια που είχαν μεγάλη επιτυχία στις συναυλίες που έδινε εκεί με τον τενόρο και σύντροφο του, Peter Pears. Με την επιστροφή τους στη Βρετανία εκδόθηκαν οι πρώτες συλλογές και οι γλυκές μελωδίες σε συνδυασμό με τις χαριτωμένες αφηγήσεις από τις Βρετανικές νήσους αγαπήθηκαν αμέσως.

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Γεννημένος στη Ρόδο, ο Σταμάτης Παυλούς σπουδάσε μονωδία με τη σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου στο Ωδείο Kodály της Αθήνας, ρεπερτόριο υπό την επίβλεψη του Άρη Χριστοφέλλη και πιάνο/θεωρητικά με την Άντζελα Σπανού και τον Φίλιππο Τσαλαχούρη αποφοιτώντας με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο.

Στη συνέχεια προσεκλήθη από τον Βρετανό κόντρα τενόρο Michael Chance CBE στη Βασιλική Ακαδημία της Ολλανδίας στη Χάγη. Σπούδασε με υποτροφία του ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με τους Michael Chance, Rita Dams, Jill Feldman και Peter Kooy αποφοιτώντας με μεταπτυχιακό τίτλο Master in Early Music. Επιλέχθηκε παράλληλα ως μέλος του Opera Studio της Φλάνδρας στο Βέλγιο όπου συμμετείχε σε παραγωγές και παραστάσεις στην όπερα της Γάνδης και της Αμβέρσας μελετώντας ρεπερτόριο μεταξύ άλλων με τους Ann Murray DBE, Sir Thomas Allen και Malcolm Martineau. Είναι επίσης απόφοιτος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές οικονομικές σπουδές στην Ολλανδία.

Συνεργάζεται με διάφορα σύνολα και ορχήστρες παλαιάς μουσικής στην Ολλανδία όπου και διαμένει. Eκτός από την Ελλάδα έχει εμφανιστεί στη Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία μεταξύ άλλων και στο Διεθνές Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Ουτρέχτης (Luitdagen), στο Φεστιβάλ C’est Sud Aix en Provence και στο Cecil Sharp House του Λονδίνου. Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει έργα θρησκευτικά (Johannes Passion του Bach, Nisi Dominus του Vivaldi, The Messiah του Handel, Stabat Mater του Pergolesi/Bach κλπ) και οπερατικούς ρόλους (Farnace στον Mitridate του Mozart, Bertarido στην Rodelinda του Handel, Ottone στην L’incoronazione di Poppea του Monteverdi κλπ.) αλλά έχει παρουσιάσει και έργα σύγχρονων συνθετών (Τσαλαχούρη, Wright, Blanckaert) ενώ είναι μέλος και του φωνητικού συνόλου Dieci Voci υπό τη διεύθυνση του Michael Chance.

----
O Γιάννης Αερινιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Εθνικό ωδείο, όπου από το δεύτερο έτος φοίτησής του, του χορηγείται υποτροφία δωρεάν σπουδών λόγω εξαιρετικής μουσικής επίδοσης. Πήρε το Δίπλωμά του με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου).

Με υποτροφία του Ελληνο-Σοβιετικού συνδέσμου συνέχισε τις σπουδές του στην Μόσχα και μετέπειτα στη Βιέννη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με το Duo Ganev και ερμηνείας Lied με τον Norman Shetler στο Ζάλτσμπουργκ.
Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Αθήνα, Πειραιά καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Ήταν μόνιμος συνοδός στην τάξη του Φραγκίσκου Βουτσίνου και Κώστα Πασχάλη στο ωδείο Kodaly.

Ως μουσικός εκγυμναστής έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνοντας ρεσιτάλ, συνοδεύοντας στις υποτροφίες «Μαρία Κάλλας» και στα σεμινάρια που έδωσε η Ακαδημίας Bach της Στουτγκάρδης. Με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχει προετοιμάσει τα έργα Vivaldi: Orlando furioso, Haendel: Julius Caesar, Ligetti: Grand Macabre, Haendel: Alcina. Έχει συνοδεύσει γνωστούς λυρικούς καλλιτέχνες όπως οι: Λίλα Αδαμάκη, Φραγκίσκος Βουτσίνος, Τζένη Δριβάλα, Ειρήνη Καράγιαννη, Μάτα Κατσούλη, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Ζάχος Τερζάκης, Γιάννης Χριστόπουλος κ.α.

Εργάζεται επίσης ως καθηγητής πιάνου στο ωδείο Kodály και είναι μουσικός εκγυμναστής στην τάξη της Χριστίνας Γιάννακοπούλου στα ωδεία Athenaeum και Kodály.