σεμινάρια

26 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ KODÁLY
Μουσικοπαιδαγωγικός κύκλος

26o  ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ KODÁLY
Κέτσκεμετ Ουγγαρίας, 17-31 Ιουλίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ KODÁLY  (Διοργανωτής Ελληνικής Αποστολής)
Κύπρου 61, 15233, Χαλάνδρι  *  e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)  *  www.kodaly.gr
ΤΗΛ: 210 6824940,  69 42488794   ΦΑΞ: 210 6811708
 

Γενικές Πληροφορίες - Κόστος - Διαμονή - Ταξίδι
Αίτηση Συμμετοχής - Αρχείο WORD
Αίτηση Συμμετοχής - Αρχείο PDFΤο σεμινάριο χωρίζεται σε 3 αυτόνομους Κύκλους Σπουδών:

Ι.   Μουσικοπαιδαγωγικός Κύκλος Σπουδών    (6 εξειδικευμένα εργαστήρια)

ΙΙ.  Mastercourse Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Péter  Erdei

ΙΙΙ. Καλοκαιρινή Ακαδημία για ερμηνευτές οργάνων (πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο)

 Ι.   Μουσικοπαιδαγωγικός Κύκλος Σπουδών
 

Περιεχόμενο σεμιναρίου και καθημερινό πρόγραμμα:

8:30 – 9:45       Ζέσταμα και Χορωδία
10:15 – 11:45  Μάθημα Σολφέζ
12 – 1                Διεύθυνση Χορωδίας  (Προαιρετικό μάθημα)
2 – 4                  Προαιρετικά μαθήματα  (βλ. τέλος σελ.3) 
4 – 6                  Εργαστήρια μεθοδολογίας  (επιλέξτε μόνο ένα από τα έξι)
8                         Συναυλία
 

Παρέχονται έξι εργαστήρια μεθοδολογίας:
 

1.      Μουσική εκπαίδευση στην πρώιμη και πρώτη παιδική ηλικίαγια δασκάλους νηπιαγωγείου και δημοτικού.“Στην μνήμη των Katalin Forrai και Márta Nemesszeghy-Szentkirályi
Η πρώτη εβδομάδα μαθημάτων θα εστιάσει στην μουσική εξέλιξη του νεαρού παιδιού από την γέννηση μέχρι την ηλικία των 5 ετών: ανάπτυξη της ικανότητας τραγουδιού, των ρυθμικών και ακουστικών ικανοτήτων & Οργάνωση μαθήματος. Η δεύτερη εβδομάδα του σεμιναρίου θα εστιάσειστην ανάπτυξη των μουσικών ικανοτήτων στο δημοτικό: μουσική ανάγνωση και γραφή, τραγούδι, χρήση οργάνων. Επιπρόσθετα στα καθημερινά εργαστήρια, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά μαθήματα υποδειγματικής διδασκαλίας από διακεκριμένους Ούγγρους δασκάλους. Επίσης, επισκέπτες καθηγητές από όλο τον κόσμο θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη διεθνή προσαρμογή του Συστήματος Kodály.

Συντονιστές: Helga Dietrich-Mélykúti, Borbála Szirányi (HU). Διδάσκοντες: Elisabeth Moll (USA), Lucinda Geoghegan (UK), Cyrilla Rowsell (UK) και άλλοι Ούγγροι και διεθνείς καθηγητές.
Υποδειγματικές διδασκαλίες: Ilona Gáll-Gróh (HU), Bíborka Papp (HU),Katalin Körber (HU).

2.      Μέθοδος και ρεπερτόριο για την διδασκαλία μουσικής στο Γυμνάσιο και Λύκειο - Από την δημοτική μουσική στην λόγια μουσική:
Αυτό το σκέλος αφορά στους δασκάλους μουσικής Γυμνασίου και Λυκείου. Αυτό το εργαστήριο θα ασχοληθεί με θέματα όπως: επιλογή ηλικιακά κατάλληλου ρεπερτορίου λόγιας μουσικής για μεγαλύτερους μαθητές, αποτελεσματικές και δημιουργικές μέθοδοι εκμάθησης, συνδυασμός μαθησιακών ικανοτήτων, μουσική εκπαίδευση βασισμένη στις ικανότητες, ρεπερτόριο δημοτικής και λόγιας μουσικής καθώς και διδασκαλία σύγχρονης μουσικής.

Όπως και στο προηγούμενο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά μαθήματα υποδειγματικής διδασκαλίας από διακεκριμένους Ούγγρους δασκάλους καθώς και διαλέξεις από φιλοξενούμενους διεθνείς λέκτορες που θα μπορέσουν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διεθνή προσαρμογή της ουγγρικής πρακτικής μεθόδου διδασκαλίας. 

Συντονίστρια: Sarolta Platthy (HU). Διδάσκοντες: Ildikó Herboly-Kocsár (HU), Lorraine O Connell (IRL) και άλλοι Ούγγροι και διεθνείς καθηγητές. Υποδειγματικές διδασκαλίες: László Durányik (HU), Zsuzsanna Gráf (HU), Katalin Hraschek (HU), Emőke Jámbor (HU), Zsolt Jámbor (HU), Ildikó Szegedi (HU).

 

3.      Χορωδιακή μουσική εκπαίδευση (για διευθυντές παιδικών - σχολικών χορωδιών)

Αυτό το εργαστήριο αποτελείται από μια σειρά μαθημάτων που απευθύνονται σε μαέστρους που εργάζονται με παιδικές χορωδίες καθώς και σε φοιτητές μουσικής που ενδιαφέρονται για την χορωδιακή μουσική εκπαίδευση. Θέματα προς ανάλυση: φωνητική εκπαίδευση για νεαρές φωνές, επιλογή ρεπερτορίου, τεχνικές διεύθυνσης, τεχνικές πρόβας, πηγές, ανάπτυξη μουσικής ανάγνωσης στη διάρκεια των δοκιμών, Ουγγρικό και διεθνές ρεπερτόριο για παιδική χορωδία, διδασκαλία σύγχρονου χορωδιακού ρεπερτορίου μέσω του σχετικού σόλφα. Προσοχή: Το μάθημα Διεύθυνση Χορωδίας είναι υποχρεωτικό για όσους επιλέξουν αυτό το εργαστήριο. Ακόμη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανές πρόβες από μερικούς από τους πιο σπουδαίους Ούγγρους καθηγητές.
Συντονιστής:László Norbert Nemes (HU). Διδάσκοντες: Adrienne Bruckner (HU), Deborah Gan (Singapore), Ildikó Kocsár-Herboly (HU), Katalin Körtvési (HU). Υποδειγματικέςδιδασκαλίες: László Durányik (HU), Simon Lovell Jones (UK)
 

4.    Διδασκαλία Σολφέζ και μουσικής θεωρίας για επαγγελματίες μουσικούς - μουσική κατάρτιση στην τριτοβάθμια και ωδειακή εκπαίδευση:
Αυτός ο τομέας είναι σχεδιασμένος για άτομα που διδάσκουν σολφέζ, ακουστικές ικανότητες και θεωρητικά σε μελλοντικούς επαγγελματίες μουσικούς (ηλικιών 14 – 24) με ξεχωριστή έμφαση στην ωδειακή και την πανεπιστημιακή μουσική εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν θέματα εξάσκησης της μουσικής ανάγνωσης για οργανοπαίχτες. Θα χρησιμοποιηθεί η καινούρια ολοκληρωμένη μετάφραση του έργου του László Dobszay: Ο κόσμος των ήχων (εγχειρίδιο του διδάσκοντος).
Διδάσκοντες: Katalin Kiss και άλλοι φιλοξενούμενοι λέκτορες
 

5.     Μουσική ανάλυση – Liszt, Bartók και Kodály
Αυτή η σειρά μαθημάτων απευθύνεται σε εκείνους που θα ήθελαν να αποκομίσουν μια βαθύτερη κατανόηση της μουσικής των τριών μουσικών ιδιοφυιών: του Bartók, του Kodály και του Liszt. Περιέχει μια σειρά από διαλέξεις από μουσικολόγους όσο και πρακτική μουσική εξάσκηση από το διδακτικό προσωπικό του Ινστιτούτου Kodály.
Διδάσκοντες: Liszt: Paul Merrick, PhD. Kodály: Mihály Ittzés, PhD. Bartók: László Vikárius, CSc.
 

6.      Φωνητική παιδαγωγική για καθηγητές μουσικής
Το μάθημα συνιστάται για καθηγητές μουσικής οι οποίοι θα ήθελαν να αναπτύξουν την φωνητική τεχνική τους και να επεκτείνουν τη γνώση του φωνητικού ρεπερτορίου. Μόνο για 8 συμμετέχοντες. Οι υποψήφιοι καλούνται να στείλουν αναλυτικό κατάλογο των τραγουδιών μαζί με την αίτησή τους στον οποίο πρέπει να περιέχονται:
*  ένα τραγούδι του Ferenc Liszt,
*  ένα χιουμοριστικό τραγούδι από οποιοδήποτε συνθέτη,
*  ένα μυθολογικού ή θρησκευτικού περιεχομένου τραγούδι από οποιοδήποτε συνθέτη,
*  τραγούδια ελεύθερης επιλογής.
Διδάσκοντες: Roland Hajdu και Dr. János Klézli

 

Προαιρετικά μαθήματα:

- Διεύθυνση χορωδίας  (χωρίς επιπλέον κόστος)
- Μαθήματα μουσικής δωματίου: 8 μαθήματα 30 λεπτών
    (με επιπλέον κόστος 10.000 HUF/ περ. 37 €)
- Ιδιαίτερα μαθήματα Τραγουδιού και Πιάνου: 6 μαθήματα 30 λεπτών
    (με επιπλέον κόστος 20.000 HUF/ περ. 75 €)
 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ - ΜΕΛΕΤΗ:

Η πλούσια βιβλιοθήκη του ΜΙΖΚ θα είναι στη διάθεση των συμμετεχόντων για να δανειστούν το απαραίτητο υλικό για το σεμινάριο. Για ειδικά θέματα της επιλογής σας φέρτε τις παρτιτούρες σας.

Στο Κολέγιο και στο Ινστιτούτο Κodály υπάρχουν αίθουσες με πιάνο για μελέτη.

 


 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:  
TAR  [www.tar.gr]     ΙΕΜΑ [www.iema.gr]  TRALALA  [www.tralala.gr]