Χώρος - Φιλοσοφία - Μέθοδος

Ο Χώρος μας

Ωδείο Κόνταλυ: Κύπρου 61, Χαλάνδρι

Ιδρύσαμε το Ωδείο Κόνταλυ γιατί έχουμε ανάγκη από έναν ιδανικό χώρο για να εκφραστούμε. Έναν χώρο όπου κυριαρχεί η διαρκής αναζήτηση του ωραίου. Έναν χώρο πολιτισμού και παιδείας στην πόλη που ενώ γέννησε αυτές τις έννοιες σήμερα δείχνει να τις απαρνιέται. Δημιουργήσαμε μία όαση μέσα στην άνυδρη έρημο που μας περιτριγυρίζει, όπου μπορούμε να ανασάνουμε, να ξεκουράσουμε την ψυχή μας.

Η καθηγήτρια του Ωδείου Κόνταλυ Κατερίνα Βλατή (τσέμπαλο) και ο απόφοιτος μας Α.Ρεμούνδος (βιολί) στην "Αίθουσα Λιστ" (Τμ. Παλαιάς μουσικής)

Το Ωδείο Κόνταλυ λειτουργεί στο Χαλάνδρι, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, σε ιδιόκτητο πολυώροφο κτήριο πολύ κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο και τη Λεωφόρο Κηφισίας. Οι αίθουσες είναι φωτεινές κι ευρύχωρες, με κλιματισμό και εξωτερική ηχομόνωση, όλες εξοπλισμένες με άριστα όργανα. Τέσσερα εξαιρετικά πιάνα με ουρά, ένα πιανοφόρτε, ένα τσέμπαλο, ένα δίσκαλο αρμόνιο, πολλά καλά όρθια πιάνα και δεκάδες άλλα όργανα είναι στη διάθεση των καθηγητών και μαθητών μας.
Ο χώρος είναι καλόγουστα διακοσμημένος, κι αποπνέει τη διαρκή αναζήτηση του ωραίου αλλά και την αγάπη μας στο βιβλίο. Βιβλιοθήκες βρίσκονται σε πολλές αίθουσες. Η κεντρική Μουσική Βιβλιοθήκη του Ωδείου είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Μουσικά βιβλία, Λεξικά και χιλιάδες Παρτιτούρες βρίσκονται στη διάθεση των καθηγητών και των σπουδαστών μας.

Η Φιλοσοφία μας

Zoltán Kodály

Βαθειά επηρεασμένοι από τις αρχαίες Ελληνικές φιλοσοφικές παραδόσεις, τους προβληματισμούς του διαφωτισμού και του ανθρωπισμού, τις παιδαγωγικές επαναστάσεις του 19ου και του 20ου αιώνα, τις σύγχρονες κατακτήσεις των επιστημών της αγωγής, καταλήξαμε στις φιλοσοφικές αρχές του Ζόλταν Κόνταλυ όπως αυτές αποκρυσταλλώθηκαν στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Κόνταλυ. Εργαζόμαστε επιστημονικά για να προσαρμόζουμε το σύστημα και τις αρχές του στην Ελληνική πραγματικότητα του 21ου αιώνα, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.

Στο κέντρο της προσοχής μας είναι το παιδί και η μουσική. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην συνολική αγωγή των σπουδαστών μας, να τα βοηθήσουμε να γίνουν άνθρωποι ευτυχισμένοι, ισορροπημένοι, χαρούμενοι, υγιείς, δυνατοί και ολοκληρωμένοι. Το μέσο μας είναι η Μουσική και η μεθοδική Μουσική Αγωγή.

Η Μέθοδος μας

Τραγούδι και φωνομιμική Κόνταλυ:
Η γνωστή ηθοποιός Κλειώ Οθωναίου με τις αποφοίτους του Ω.Κ. Σοφία Κουτσογιάννη και 'Αλμα Δασκαλάκη. ("Μελωδία της Ευτυχίας", παράσταση του Ωδείου Κόνταλυ, 20/05/2000)

Στο Ωδείο Kodaly το παιδί μαθαίνει να αγαπάει την μουσική, να αναζητά και να αναγνωρίζει την ποιότητα. Καλλιεργεί την ακοή και την φωνή του. Μαθαίνει μουσική ανάγνωση και γραφή για να μπορεί να απολαμβάνει την ελευθερία της επιλογής. Έρχεται σε επαφή με το καλύτερο υλικό: την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας μας και άλλων χωρών, τα κλασικά και σύγχρονα αριστουργήματα της μουσικής απ' όλον τον κόσμο.

 

Με τη βοήθειά μας και την σύμφωνη γνώμη των γονέων, το παιδί επιλέγει το όργανο που του ταιριάζει. Με την διαρκή καθοδήγηση των καθηγητών μας, μαθαίνει να παίζει μουσική. Όσοι θέλουν να αποκτήσουν βασική μουσική καλλιέργεια, σύντομα το πετυχαίνουν κοντά μας. Παιδιά και ενήλικες ερασιτέχνες βρίσκουν τον δρόμο τους προς την απόλαυση της μουσικής.

O τ. πρόεδρος του τμήματος Πιάνου του "Πανεπιστημίου Μ. F. Liszt" Péter Nagy διδάσκει την απόφοιτο του Ω.Κ. Υακίνθη Λάγιου στην Αίθουσα Συναυλιών "Κώστας Πασχάλης" (28/03/2010)

Όσοι πάλι θέλουν να ακολουθήσουν ένα μουσικό επάγγελμα, στο Ωδείο Κόνταλυ βρίσκουν τις ιδανικότερες συνθήκες: Έχουν τους καλύτερους σολίστες - παιδαγωγούς για να τους καθοδηγήσουν, σοβαρή μέθοδο, εντατικές σπουδές, πλήρη προγράμματα με πραγματική υποστήριξη όλων των υποχρεωτικών - γενικών μαθημάτων. Τα Πτυχία και τα Διπλώματα του ωδείου μας όχι μόνο είναι αναγνωρισμένα από το Κράτος, αλλά χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στην Ελληνική αγορά εργασίας. Επιπλέον εγγύηση προσφέρει η στενή συνεργασία με το Ουγγρικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής Ferenc Liszt της Βουδαπέστης.

Οι συναυλίες συμπληρώνουν την μουσική παιδεία των σπουδαστών του Ωδείου Kodaly. 'Aλλοτε μόνοι τους, άλλοτε με τους καθηγητές τους, άλλοτε συμμετέχοντας σε μικρές ομάδες ή μουσικά σύνολα, οι σπουδαστές μας έχουν πολύ συχνά την ευκαιρία να εμφανιστούν μπροστά σε κοινό. Η Αίθουσα Συναυλιών "Κώστας Πασχάλης" είναι το κέντρο της μουσικής ζωής του ωδείου μας: Εξοπλισμένη με δύο εξαιρετικά Πιάνα με ουρά, φιλοξενεί δεκάδες τακτικές συναυλίες και σεμινάρια κάθε χρόνο.

Οι προχωρημένοι όμως σπουδαστές μας και τα μουσικά μας σύνολα εμφανίζονται πολύ συχνά στους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού της Αθήνας: το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ηρώδειο, το Μουσείο Μπενάκη, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, την αίθουσα του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Φιλαδέλφεια, την αίθουσα ΙΑΝΟS, την Αγγλικανική και την Γερμανική Εκκλησία, Πολιτιστικά Κέντρα και Θέατρα.