Ουγγρικό Ινστιτούτο Κόνταλυ

Πανεπιστήμιο Μουσικής Φ. Λιστ - Μουσικοπαιδαγωγικό Ινστιτούτο Ζόλταν Κόνταλυ
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete
Franz Liszt University of Music - Zoltán Kodály Pedagogical Institute of Music

Ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Péter Erdei και η κυρία Sarolta Kodály

Στο Κέτσκεμετ (Kecskemét) της Ουγγαρίας, γενέτειρα του μεγάλου Ούγγρου συνθέτη Ζόλταν Κόνταλυ, βρίσκεται το Ουγγρικό Ινστιτούτο Κόνταλυ. Ιδρύθηκε το 1975 ως αυτόνομο Ανώτατο Μουσικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Κόνταλυ και στη Διεύθυνση Χορωδίας. Από το 2005 αποτελεί τμήμα του Πανεπιστημίου Μουσικής Ferenc Liszt της Βουδαπέστης.

O νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Dr. Lászlo Norbert Nemes (07/08/2009)

Ανάμεσα στο Ωδείο Κόνταλυ και το Ουγγρικό Ινστιτούτο Kodály, υπάρχει από τις 31 /8/ 90 συμφωνία συνεργασίας. Στα πλαίσια της συμφωνίας, το Ουγγρικό Ι. Κ. συμμετέχει στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών του Ελληνικού Ινστιτούτου Κόνταλυ, ελέγχει τις ετήσιες εξετάσεις και επικυρώνει τα πτυχία του. Δεκάδες Ούγγροι καθηγητές έχουν διδάξει στο Ε.Ι.Κ, ανάμεσα στους οποίους η Gabriela Veszely και η Klara Nemes δίδαξαν για ένα ολόκληρο χρόνο.


Ο διευθυντής του Ωδείου Κόνταλυ Μιχάλης Πατσέας είναι από το 1991 Προσκεκλημένος Καθηγητής στην Ουγγαρία, όπου διδάσκει Διεύθυνση Χορωδίας, και Παιδαγωγικά της Μουσικής.

Ο Μιχάλης Πατσέας προσκεκλημένος ομιλητής στην Διάσκεψη Εορτασμού των 30 χρόνων του Ινστιτούτου (30/09/2005)

Εκατοντάδες Έλληνες έλαβαν μέρος στα διεθνή σεμινάρια του Ινστιτούτου. Πολλοί από αυτούς έμειναν και ως τακτικοί σπουδαστές για ένα ή περισσότερα εξάμηνα. 16 από αυτούς αποφοίτησαν από το Ουγγρικό Ινστιτούτο, με βεβαίωση ή Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Αρκετοί από αυτούς είχαν υποτροφίες από το Ωδείο Κόνταλυ, την Ελληνική και την   Διεθνή Εταιρεία Κόνταλυ (iks). Από το 2009, κάποιοι επιστρέφουν  για να αποκτήσουν MASTER στα Παιδαγωγικά της Μουσικής!

Το πρώην Φραγκισκανό Μοναστήρι, κτισμένο αρχικά το 1736, στο κέντρο της πόλης Κέτσκεμετ, ξαναχτίστηκε στο διάστημα μεταξύ 1973 και 1975 για να στεγάσει το Ινστιτούτο.
Το νέο κτήριο που οικοδομήθηκε στην πίσω αυλή στις αρχές του 1980 στεγάζει γραφεία, τη βιβλιοθήκη και ένα στούντιο εικονοληψίας και ηχοληψίας.

Διευθυντής:                                   Dr. László Norbert Nemes
Διδακτικό Προσωπικό:
Διεύθυνση χορωδίας                      Péter Erdei, Dr. Katalin Kiss

Παιδαγωγικά της μουσικής             Sarolta Platthy

Σολφέζ, Θεωρητικά                        Zsuzsanna Kontra, Zoltán Pad, Katalin Szutrély

Δημοτική Μουσική                          Dr. Anikó Fehér

Πιάνο                                               Dr. Orsolya Szabó

Μουσική δωματίου, τραγούδι           Roland Hajdu

Μονωδία                                           Dr. János Klézli

Μουσικολογική έρευνα                    Dr. Mihály Ittzés